Váš svět strojů...
Přihlášení
Košík
0
Cena bez DPH
0 Kč
Celkem k úhradě s DPH
0 Kč
Zpět na seznam článků
20. 06. 2024
Martin Bauer
Téma
Informace

Jak vybrat kompresor?

Kompresory lze klasifikovat mnoha způsoby v závislosti na jejich konstrukci a účelu, ale pro běžného uživatele jsou v zásadě 3 hlavní parametry...





 
Typ kompresoru dle efektivity výkonu: pístový či šroubový
Druh kompresoru dle provedení: olejový či bezolejový
Typ kompresoru dle konstrukce: pojízdný či stacionární
 
 

První skupinou jsou pístové kompresory, které jsou ideální volbou pro provozy kde není požadována trvalá dodávka stlačeného vzduchu. Optimální chod pístového kompresoru je v poměru 3:1 tj. například: 6 minut je kompresor v záběru a 2 minuty odpočívá. Obecně se jedná o stroj s jednoduchým ovládáním a snadnou údržbou, na druhou stranu vyznačují se vyšší hlučností.
Pístové kompresory se následně dělí na 2 základní typy – olejové a bezolejové.



Olejové provedení je nejvíce používáno u středních a velkých kompresorů kde je kladen důraz na výkon a efektivitu dodávaného množství stlačeného vzduchu. Jen musíme brát v potaz skutečnost, že z důvodu přítomnosti oleje v agregátu kompresoru se určitý podíl olejových par dostává i do stlačeného vzduchu. Zde je vhodné vzduch filtrovat v případě, že je používán pro provoz strojů a zařízení choulostivých na přítomnost oleje a kondenzátu ve stlačeném vzduchu nebo když je stlačený vzduch používán v potravinářství.
Důležitou součástí olejových kompresorů ve spojení se samotným výkonem kompresoru je velikost vzdušníku (nádoby). Výrobci vždy nabízejí velikost vzdušníku odpovídající výkonu samotného agregátu kompresoru. Zde je spíše důležité si zvolit, zda potřebujeme pojízdný nebo stacionární kompresor pro naši činnost.



Bezolejové provedení nám nabízí možnost mít kompresor bez mazného oleje a tím získávat stlačený vzduch bez olejových par. Naopak efektivita a výkon kompresoru je podstatně nižší než u olejových kompresorů. Zde se poměr optimálního chodu doporučuje na 2:1 tj. např: 6 minut v záběru a 3 minuty odpočívá.
Výhodou těchto kompresorů je, že jsou zpravidla malé a skladné, snadné na manipulaci, vhodné na montážní práce i na domácí použití.
Tyto kompresory jsou vyráběny s menšími motory s důrazem na nízkou hmotnost a skladnost. Proto díky své nízké hmotnosti jsou spíše přenosné a v ojedinělých případech i pojízdné.



Druhou skupinou jsou šroubové kompresory, které jsou ideální volbou pro nepřetržitý nebo více směnný provoz. Oproti pístovým jsou šroubové kompresory podstatně tišší a se 100 % účinností. Zpravidla jsou ve stacionárním provedení, ale v poslední době výrobci nabízejí také menší šroubové kompresory v pojízdném provedení s menším vzdušníkem a zde se výkon pohybuje do 390 l/min. Co se týče velikosti vzdušníku jsou vždy rozumně zvoleny již výrobcem a je možno si vybrat variantu šroubový kompresor umístěný na nádobě a nebo variantu kdy kompresor je samostatně stojící a vedle něj stojatý vzdušník.



Na jaké parametry při výběru kompresoru klást důraz?

Výkon kompresoru (plnící výkon, dodávané množství, výtlak, výstupní výkon atd.) je nejdůležitější parametr pro výběr. Někteří výrobci ale udávají tzv. sací výkon který je z těchto dvou hodnot vždy vyšší a mnohdy může být uváděn jako jediná hodnota výkonu kompresoru. Poměr mezi sacím výkonem a plnícím výkonem je cca 25 % tzn. Sací výkon 520 l/min = 400 l/min (zaokrouhleno).

Pracovní tlak je dalším důležitým ukazatelem výkonu kompresoru. U menších kompresorů bezolejových i olejových bývá zpravidla maximální hodnota tlaku 8 barů (0,8 MPa) a u větších olejových kompresorů je pak max. hodnota tlaku 10 barů. (0,10 MPa) V nabídce jsou také kompresory s max. tlakem až 15 barů. Ve valné většině jsou kompresory vybaveny regulátorem tlaku, na kterém lze nastavit požadovaný tlak pro výstupu z kompresoru (ze vzdušníku). Samotný chod, tj. zapnutí a vypnutí je pak řízeno automaticky tlakovým spínačem, který je vždy součástí každého kompresoru.

Použití kompresoru dle konstrukce. To znamená, zda bude kompresor využíván jako mobilní zdroj stlačeného vzduchu – montážní práce, zkušební práce, práce s použitím pneumatického nářadí v terénu atd.
Nebo bude kompresor využíván jako zdroj stlačeného vzduchu pro stabilní provoz – pneuservis, autoservis, strojní provoz či výrobní provoz.

 

Tipy na závěr:

Při výběru kompresoru vždy počítejte s výkonnostní rezervou do budoucna nebo si vytvořte případnou zálohu druhým kompresorem, to v případě že budete provozovat nepřetržitý provoz nebo provoz který je 100 % závislý na stlačeném vzduchu.
Součástí kompresorů jsou vzdušníky nebo-li tlakové nádoby ve kterých se během provozu kompresoru vytváří voda tzv. kondenzát. Pravidelným odpouštěním tohoto kondenzátu prodlužujete životnost nejen vzdušníku ale i samotného kompresoru. Ponecháním kondenzátu v nádobě se snižuje kapacita stlačeného vzduchu v nádobě a kompresor spíná do tlaku častěji.
Protože kompresor pracuje zejména s okolním vzduchem, snažte se mu dopřát čistý vzduch i okolí. Provozujte kompresor ve větrané kompresorovně a pravidelně provádějte servis, tj. výměna oleje a vzduchového filtru.
U šroubových kompresorů se jedná o dodržení periodického servisu dle natočených Mth. (motohodin).




 

Galerie

Zpět na seznam článků
Povinné pole Špatný formát